loader

Image

Μαρία Γρηγορίου

title
Tμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγήτρια Μοριακής & Αναπτυξιακής Βιολογίας

Η Καθηγήτρια Μοριακής & Αναπτυξιακής Βιολογίας του Tμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Μαρία Γρηγορίου έχει εκτεταμένη εμπειρία στην Μοριακή, Κυτταρική & Αναπτυξιακή Βιολογία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987. Στη συνέχεια, με υποτροφία του Iνστιτούτου Mοριακής Bιολογίας & Bιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ), πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Bιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Kρήτης απ’ όπου το 1993 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Μοριακής Βιολογίας. Κατόπιν εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993-1995) με υποτροφία από το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και στη συνέχεια (1995-2000) στο Eθνικό Ίδρυμα Iατρικών Eρευνών (National Institute for Medical Research, σήμερα Ινστιτούτο Crick) της Mεγάλης Βρετανίας με υποτροφία κινητικότητας Μarie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διορίστηκε Επίκουρος Καθηγήτρια του Tμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής το 2005, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 2012 και Καθηγήτρια το 2017. Έχει δημοσιεύσει 30 άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών (Nature, Development, Journal of Neuroscience, Methods in Molecular Biology, Journal of Biotechnology, Νucleic Acids Research) τα οποία έχουν περισσότερες από 4000 ετεροαναφορές και έχει υπηρετήσει ως αξιολογήτρια ερευνητικών προτάσεων σε εθνικούς ή διεθνείς φορείς (όπως της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας της Κύπρου, του Foundation for Science Technology της Πορτογαλίας κ.α) και ως κριτής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.

Εχει λάβει χρηματοδότηση από πολλαπλές πηγές (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Διασυνοριακά Προγράμματα INTERREG, και εθνικές πηγές) και έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό έργων (συνολικού προϋπολογισμού >4.000,000 €), και ήταν Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου ή του Υποέργου του ΔΠΘ σε 7 από αυτά. Στην Eθνική Ερευνητική Υποδομή OMIC-ENGINE είναι συντονίστρια του κόμβου του ΔΠΘ ο οποίος επικεντρώνεται στη λειτουργική γονιδιωματική αναπτύσσοντας τεχνολογίες αλληλούχισης επόμενης γενιάς σε είδη οικονομικής σημασίας για την Ελλάδα. Eπιπλέον, είναι συντονίστρια του ΔΠΘ στην Υποδομή AGRO4+ και Αναπληρώτρια Συντονίστρια στην Υποδομή FOODBIOMES συνδυάζοντας αναλυτικές προσεγγίσεις και σύγχρονες τεχνολογίες της μοριακής βιολογίας για την ανάπτυξη εφαρμογών στη Γεωργία και στον τομέα των τροφίμων.

Ερευνητικοί Φορείς - Φορείς Υλοποίησης

title
1 (1).png
2.png
3424234-5_0.jpg
4.png
5.png
8.png
10 (2).png
Logo_University_of_West_Attica.png
11.png
tuc.png
132.png
uoc.png